„Značaj Otvorenog Balkana porastao za 300% – kao kad poraste cena zlata kad se urušavaju kriptovalute“

Otvoreni Balkan je u skladu sa Makronovom idejom o formiranju Evropske geopolitičke zajednice – rekao je dr Neven Cvetićanin

 

Aleksandar Vučić, samit

Foto: Predsedništvo Srbije, Pixabay

 

Srbija bez novih klastera, BiH bez statusa kandidata, Skoplje i Tirana ni na startu pregovora – epilog je jučerašnjeg samita EU – Zapadni Balkan. Drugačije rečeno „status kvo“ za zemlje Zapadnog Balkana.

Ni vest koja je stigla dan nakon samita EU – Zapadni Balkan da će Bugarska odblokirati Severnu Makedoniju da započne pregovore sa EU nije popravila „loš utisak“, niti razočaranje koje je usledilo nakon novog seta obećanja o perspektivama i budućnosti regiona u EU.

Da li ćemo do kraja godine videti ubrzanje pregovora još je rano da se govori, ali ono što jeste ostalo kao pozitivan utisak sa samita jeste zajednička konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije i Albanije, Dimitra Kovačevskog i Edija Rame, odnosno njihov zajednički nastup koji je počeo još pre odlaska u Brisel.

Neven Cvetičanin

Foto: Privatna arhiva

Dr Neven Cvetićanin predsednik Foruma za strateške studije (FORST) i viši naučni saradnik Instituta društevnih nauka današnju vest da će Bugarska odblokirati Severnu Makedoniju tumači kao kontrolu štete, jer je, kako kaže, očigledno da je opšti utisak sa samita bio „bledolik“.

– To je urađeno tek da se ne bi reklo da ništa nije urađeno, ali ovo zaista ne znači mnogo jer tek treba da se vidi da li će se ovo odblokiravanje procesa sa Severnom Makedonijom odraziti i na Albaniju, pa da recimo i Albanija može da dobije konkretan datum za pregovore – rekao je dr Cvetićanin za Telegraf.rs.

On ističe da je jasno da više nema sumnje da je čitav proces pridruživanja EU više politički nego pravni proces, ali objašnjava i da je pogrešna teza „zašto može Ukrajina, a mi ne“, jer, kako podseća, dobijanje statusa kandidata ne znači mnogo navodeći primer Turske.

Objašnjavajući ideju o Evropskoj političkoj/geopolitičkoj zajednici, koju je lansirao predsednik Francuske Emanuel Makron, odnosno reafirmisao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, dr Cvetićanin kaže da će tu biti nekoliko „prstenova“, odnosno klubova u zajednici i ukazuje da je upravo u skladu sa tom idejom i inicijativa Otvoreni Balkan.

Aleksandar Vučić Brisel, samit EU - Zapadni Balkan

Foto: Predsedništvo Srbije

 

Kako kaže, „prvi prsten“ će biti tvrdo jezgro, Francuska, Nemačka, zemlje Beneluksa, Španija, Poljska i druge,“drugi prsten“ Češka, Slovačka Rumunija, Bugarska, koje, kako kaže, nisu uticajne kao „prvi prsten“, i imaćemo Baltičke zemlje koje imaju dosta jaka leđa u SAD.

– To će biti Evropska geopolitička zajednica koja će se sastojati od više klubova, a jedan od njih je i balkanski klub koji mi treba da uredimo od jedinstvenog tržišta do drugih stvari – kaže dr Cvetićanin.

On ističe da Srbiji jeste mesto u novoj Evropskoj geopolitičkoj zajednici, navodeći da je i ranije zagovarao ideju da region ide ka privilegovanom partnerstvu sa Briselom ukoliko ima problema na putu ka punopravnom članstvu.

– To svakako može da se desi u okviru geopolitičke zajednice gde bismo mi bili jedan klub. Zato su akcije Otvorenom Balkanu preko noći porasle za 300 odsto – ocenio je dr Cvetićanin.

Samit EU - Zapadni Balkan

Printskrin: Tanjug

 

On je ocenio da je jako dobro što su se trojica lidera iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije zajedno obratili u Briselu.

– Veoma je važno da se pošalje zajednička poruka i to je svesnost naših država i dela političkih elita koje podržavaju ideju Otvorenog Balkana. Uopšte ne treba da trošimo energiju šta smo dobili u Briselu već da se bavimo sobom jer smo sad videli i da se svi drugi bave sobom – rekao je dr Cvetićanin.

Navodeći da već postoje naznake recesije, dr Cvetićanin kaže da ćemo u regionu samo zajedno moći da preživimo, bez obzira na taj formalni status, ko je počeo pregovore, da li je neko punopravni član i slično.

Samit eu-zapadni balkan

Foto: Tanjug/AP

 

– Pokazalo se i juče na konferenciji za novinare da su zemlje Balkana upućene jedna na drugu i mislim da je značaj porastao kao kad poraste cena zlata kad se urušavaju kriptovalute. Sad je glavno pitanje da li je proces evropskih integracija postao kripotvaluta? I to ćemo znati uskoro. Ali mi sad imamo malu zlatnu polugu u vidu tog Open Balkana – poručio je dr Cvetićanin.

[Telegraf.rs]
Изборник