Dr Cvetićanin: Pri kraju smo prve faze rata u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi sastali su se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu

 

Ukrajina je kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog oklevanja u podršci Kijevu optužujući ih da sporo isporučuju oružje.

usijanje

FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Do posete je došlo dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da objavi svoju procenu ukrajinskog zahteva za članstvo u Evropskoj uniji. Suočen sa sukobom sa Rusijom, Kijev se zalaže za ubrzani prijem.

Aleksandra Kolaković, iz Instituta za političke studije, dotakla se posete tri lidera EU i mogućeg ulaska Ukrajine u EU za koje smatra da se neće desiti duži niz godina.

usijanje

FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Kada je reč o ulasku u EU moramo imati u vidu da postoje oni tehnički uslovi, ali i politički uslovi. Sada kada posmatramo Ukrajinu, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će podržati ideju da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU. Ali moramo gledati i njegove prethodne izjave gde je rekao da bi to bio jedan dug proces i da sama Ukrajina ne bi mogla da postane članica jedan duži niz godina. Mislim da se tu nije puno promenilo i neće se promeniti u nekoj bliskoj budućnosti – rekla je Kolaković u Usijanju na Kurir televiziji.

Neven Cvetićanin, naučni saradnik Instituta društvenih nauka, osvrnuo se na sam sukob u Ukrajini gde je istakao da smo mi upravo pri kraju prve faze rata i da sada svi merkaju kakva će zapravo biti druga faza.

usijanje

 

– Mi smo trenutno pri kraju prve faze ovoga rata. Trenutno svi merkaju situaciju na terenu, kakva će zapravo biti druga faza. Dakle nakon ove prve faze možemo da pristupimo pregovorima i usaglašavanju. Situacija je još ovog upravljiva. Od početka ove specijalne operacije postoji linija između vojske SAD i vojske Ruske Federacije. Oni koji zaista odlučuju o toj drugoj fazi presabiraju ko je šta izgubio i dobio. Rekao bih da se sada sabiraju računi i da su Šolc, Makron i Dragi sada u jednoj osmatračnici upravo u tom svođenju računa – rekao je Cvetićanin.

[Kurir]
Изборник