Istorijski sastanak dvojice predsednika: SAD i Rusija dokazale da su sposobne za napredak VIDEO/FOTO

Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, i to je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika.

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su u vili La Granž u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile – bilateralnim vezama, problemima u vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati, a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obe strane.

Bajden: Spoljna politika je logičan nastavak ličnih odnosa

Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Predsednik SAD Džozef Bajden sumirao je njegov pristup spoljnoj politici nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Znam da spoljnu politiku činimo da bude ovako sjajna, da odiše veštinama, da ispadne nekako kao da je deo tajnog koda“, izjavio je Bajden, a preneo Si-En-En.

Bajden je ocenio da je spoljna politika „logičan nastavak ličnih odnosa“.

„To je u srži čoveka. Razumite, kada naiđete na zemlju koja se ne pridržava međunarodnih normi – a opet, potrebne su vam te međunarodne norme da biste nekako mogli da učestvujete u politici i imali koristi iz toga – to vas zaboli“, dodao je Bajden.

„Sa Putinom nije reč o poverenju, već o interesima“

Na pitanje novinara nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da li može da veruje svom ruskom kolegi predsednik SAD Džo Bajden je odgovorio da se tu ne radi o poverenju.

„Ovde su u pitanju sopstveni interesi i potvrda tih interesa“, odgovorio je Bajden, prenosi CNN.

Američki predsednik je rekao da je najbolje da se sačeka i vidi šta će se događati.

Nešto ranije je došlo do zabune nakon što je predsednik Bajden klimnuo glavom kada ga je novinar upitao da li veruje predsedniku Putinu.

Bela kuća je izdala demanti navodeći da on „očigledno ne odgovara ni na jedno pitanje već klima glavom da potvrdi da je čuo pitanje.“

SAD i Rusija dokazale da su sposobne za napredak

SAD i Rusija su dokazale da su sposobne da postignu napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti, istaknuto je u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno posle samita ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Rusko-američka saradnja pomaže u smanjenju pretnji naših sukoba i pretnji nuklearnim ratom, stoji u zajedničkom saopštenju, preneo je BBC.

Nedavno produženje novog ugovora NoviSTART ilustruje našu posvećenost kontroli nuklearnog naoružanja, navela su dvojica predsednika u saopštenju i dodala da su danas ponovo potvrdili princip da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikada ne sme voditi, preneo je Rojters.

Sjedinjene Američke Države i Rusija započeće integrisani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi postavile temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, navedeno je u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Putinu avijatorke, Bajdenu pisaći pribor

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džozef Bajden razmenili su poklone na samitu održanom u Ženevi.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin je Bajdenu poklonio pisaći pribor u stilu „hohloma“.

Inače, „hohloma“ je čuveni ruski drvorez, poznatog po zakrivljenim i živopisnim uzorcima cveća, bobica i lišća i predstavlja zelene, crvene i crne šare na zlatnoj podlozi.

Istovremeno, američki predsednik Putinu poklonio naočare za sunce tipa „avijator“ kompanije „Rendolg“ i kristalnu figuru bizona.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, ti pokloni su specijalno izabrani jer predstavljaju američku kulturu.

Ocena sastanka: Putin i Bajden održali pragmatičan sastanak

Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su danas održali „pragmatičan“ sastanak danas u Ženevi o brojnim temama, a neke od najvaznijih su se ticale nastaka pregovora o kontroli naoružanja i o povratku ambasadora u Moskvu i Vašington nakon što su povučeni ranije ove godine, ocenio je Rojters.

Razgovori su održani u vili „La Granž“ i trajali su manje od četiri sata, što je daleko manje nego što su Bajdenovi savetnici očekivali.

Putin je pozvao Bajdena „konstruktivnim, iskusnim partnerom“, i rekao je da govore „istim jezikom“, ali je dodao da među njima nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima Rusije i SAD.

Putin je izjavio da je „u ovom trenutku teško reći da će se odnosi sa SAD popraviti“, ali da postoji „tračak nade“ po pitanju obostranog poverenja.

Nije bilo zajedničke konferencije za novinare, u odnosu na sastanak Putina i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kada je Putin darovao Trampu fudbalsku loptu, a danas nije bilo ni zajedničkog ručka.

Putin je ocenio sastanak „konstruktivnim, bez negativnih tonova“ i „pokazao je da su oba lidera izrazila želju da razumeju jedan drugog“.

On je izjavio da Rusija i SAD dele odgovornost za nuklearnu stabilnost, dodavši da bi obavio razgovore o mogućim izmenama njihovog nedavno produženog sporazuma Novi START o kontroli naoružanja.

Rojters ocenjuje da je Putin „pokazao manjak volje za kompromisom o brojnim drugim pitanjima“, odbacivši zabrinutost Vašingtona povodom hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, ruskog povećanog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i sugestiji SAD da su neidektifikovani hakerski napadi iz Rusije odgovorni za brojne napade na agencije i kompanije u SAD.

Putin je objasnio da je Navaljni zanemario zakon i znao je šta će se desiti ukoliko se vrati u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio od pokušaja ubistva trovanjem.

Ruski lider je takođe optužio Kijev za kršenje dogovora o prekidu vatre sa pro-ruskim snagama na istoku Ukrajine.

Lider Kremlja je rekao da Vašington i Moskva treba da razgovaraju o sajberbezbednosti, dodavši da je većina sajbernapada na Rusiju došlo iz SAD.

On je rekao da je Bajden postavio pitanje o ljudskim pravima i o sudbini zatočenih američkih građana u Rusiji, dodavši da bi na tom polju mogao da se postigne kompromis, iako još nije dao ikakve indikacije o razmeni zatvorenika.

Putin i Bajden su se rukovali prilikom dolaska, odnosno ulaska u vilu, a Bajden je prilikom napuštanja mesta sastanka pozirao fotoreporterima držeći podignuti palac i ušao u limuzinu.

Prva runda razgovora, u kojima su, osim Bajdena i Putina, ucestvovali državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, trajala je dva sata.

Razgovori su se nastavili posle pauze oko 16.00, a prisutan je bio u ruski ambasador u Moskvi Anatolij Antolov, koji je pozvan da se vrati u Rusiju u martu.

Ta runda je završena oko 17.05 po lokalnom vremenu.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su se pogoršavali godinama, a britanska novinska agencija navodi da je sve počelo ruskom aneksijom Krima od Ukrajine, kao i optužbama SAD, koje je negirala Moskva, o navodnom mešanju u predsedničke izbore u Americi 2016. godine, kada je pobedio Donald Tramp.

Odnosi su se dodatno pogoršali u martu, kada je Bajden rekao da misli da je Putin „ubica“, nakon čega je Rusija pozvala ambasadora Antonova iz Vašingtona na konsultacije, dok su SAD pozvale ambasadora u aprilu.

Putin je kazao da je bio zadovoljan Bajdenovim objašnjenjem o izjavi da je mislio da je Putin ubica.

Stojeći pored Putina u Helsinkiju 2018. godine, Tramp je odbio da ga krivi za mešanje u izbore 2016. godne.

(B92, 16. jun)

Изборник