Kako su u Beogradu održani tajni mirovni pregovori između avganistanske vlasti i Talibana

Predsednik Skupštine Dačić je pre dva dana otkrio da su u Beogradu, uz dozvolu predsednika države Aleksandra Vučića, organizovani mirovni pregovori između vlasti Avganistana i talibana. Ta informacija izenenadila je domaću javnost. Pregovori su, kako saznajemo vođeni u državnoj diplomatskoj vili Ministarstva spoljnih poslova. u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića 26, u kojoj se i inače obavljaju redovne diplomatske aktivnosti.

Ivica Dačić

FOTO: MILOŠ MILIVOJEVIĆ / TANJUG

Ivica Dačić sada za “Blic” otkriva zanimljive detalje tih razgovora.

– Jedna stvar je posebno zanimljiva. Dan posle jednog takvog njihovog sastanka u našim prostorijama, dolazio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u posetu. U takvim situacijama uvek se vrši kontradiverzioni pregled. Dogodilo se da je policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio nešto oko jedne fotelje, stolice. I onda su nosili tu fotelju na pregled, to jest na forenziku, gde se to radi. Otkrili su da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva. A baš na tom mestu sedeo je jedan od pregovarača, od pobunjenika, talibana. To znači da su oni direktno sa fronta dolazili na pregovore – priča Dačić za “Blic”.

Predsednik Skupštine kaže da mu je to dan kasnije ispričao lično ruski ministar Sergej Lavrov.

Kada je reč o organizaciji ovih sastanaka, Ivica Dačić navodi da je predlog da pregovori budu u Beogradu došao od predstavnika Avganistanskog saveta za mir, da je potom on pitao predsednika Srbije za odobrenja, a Vučić je odobrio.

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ / TANJUG

– To je sve išlo ovako, Avganistanski savet za mir se obratio Ist-Vest Bridžu koji vodi Jovan Kovačić. Pitali su nas da li bismo mi hteli da to logistički podržimo, hteli su da pregovaraju baš kod nas, u Srbiji, jer mi nismo ni na Istoku ni na Zapadu. Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje i da informacije ne cure u medije. Mi smo to poštovali. Tri puta su dolazili, tri puta su ovde organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu i ništa nigde nije procurelo – objašnjava Dačić.

Tražili su da se garantuje tajnost

On ističe i da to nisu bili tajni pregovori kada je reč o međunarodnoj zajednici, jer su na njima prisustvovali i njihovi predstavnici, uključujuči i diplomate iz zapadnih zemalja.

– Bili su tajni samo kad je reč o javnosti. Srbija se nije mešala u pregovore, mi smo bili samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama – zaključuje Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je pre dva dana rekao da je lično bio domaćin delegaciji talibana, kao i da je, s druge strane, na video vezi, putem linka, bio tadašnji predsednik Avganistana. Rekao je da su u Beogradu bili predstavnici talibana, odnosno pojedine njhove frakcije.

– Ovde su razgovarali tri puta, ali kasnije su to preuzele velike sile kad su videle da mi to radimo – rekle su “mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru”. Rezultat se vidi – kazao je Dačić.

Kako je tada rekao, „atmosfera je bila korektna i zajednička je ocena da je u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje“.

Dačić je dodao i da je Srbija, kao domaćin tih mirovnih pregovora, sebi napravila dobru priču sa Avganistanom, u smislu da su nam zahvalne i jedna i druga strana, i talibani i tadašnja vlast u Kabulu.

– Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori – rekao je Dačić.

Srbiji bi značilo da su pregovori uspeli

Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) Neven Cvetićanin nije iznenađen što je baš Beograd bio domaćin mirovnih pregovora talibana i tadašnje avganistanske vlade.

– U diplomatskim krugovima se manje više znalo za te pregovore, ali oni su bili tajni za javnost kako se ne bi uznemiravala i jedna i druga strana. Srbija je uzeta kao neutralna zemlja, na sredokraći između Istoka i Zapada. Da je došlo do uspeha u mirovnim pregovorima to bi svakako bio diplomatski plus za našu zemlju. Nažalost, do toga nije došlo. Kasnije su velike sile preselile pregovore u Katar i Dohu – naglašava za “Blic” Cvetićanin.

Neven Cvetičanin

FOTO: DEJAN BRIZA / RAS SRBIJ

I predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić naglašava za „Blic“ da organizovanje tajnih mirovnih pregovora nije neuobičajeno u diplomatskoj praksi.

– Mirovni pregovori se vode na glavnoj i okolnoj sceni. Beograd je bio ta okolna scena. Bilo je bitno stvoriti atmosferu za pregovore, obezbediti dolazak i odlazak iz zemlje 40 komandanata raznih talibanskih frakcija koje deluju u Avganistanu. Važno je da je Srbija prepoznata kao zemlja koja je prihvatljiva i za jedniu i za drugu stranu u tim pregovorima, ali i da može da iznese teret tih pregovora. Međutim, to ne govori o našem uticaju na sam tok mirovnih pregovora. Uostalom, ti pregovori na kraju nisu uspeli – apostrofira Dušan Janjić iz Forima za Etničke odnose.

[Blic]
Изборник