Video vezom razgovarali Merkel, Makron i Si Đinping

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsednik Si Đinping razgovarali su danas putem video veze o klimatskim, ekonomskim i zdravstvenim pitanjima kao i o ponovnom uspostavljanju avio veza, saopštilo je francusko predsedništvo.

 

Ta pitanja su već bila tema na njihovom prethodnom razgovoru u tom formatu sredinom aprila.

Agencija Sinhua je navela da se kineski predsednik založio da odnosi između velikih zemalja budu „stabilni i uravnoteženi“.

„Kina najviše želi da se razvija, a ne da zauzima mesto drugima“, rekao je on, prenela je kineska agencija.

Merkel i Makron zatražili su od Kine da prekine finansiranje centrala na ugalj i da podrži Koalliciju za prirodu i narode, za razvoj biodiverziiteta, koja nastoji da postigne sporazum o očuvanju biodiverziteta.

Mada je sporazum o investicijama između EU i Kine blokiran u Evropskom parlamentu dvoje evropskih vođa podsetili su na evropska očekivanja o pristupu evropskih kompanija kineskom tržištu, uz ravnopravne uslove konkurencije, navelo je francusko predsedništvo.

Oni su takođe zatražili ponovno uspostavljanje vazdušnih veza. Za Francusku te veze su pale sa više od 100 letova nedeljno pre pandemije kovida-19 na sadašnjih šest nedeljno.

Još jednom su izrazili zabrinutost zbog situacije sa ljudskim pravima u Kini i podsetili na zahteve kada je reč o prinudnom radu.

Kineski vođa je istakao da pandemija još nije pobeđena i da su izgledi za obnovu neizvesni, javlila je javna kineska televizija CCTV.

Kina je takođe izrazila očekivanja da će Evropska unija pružiti njenim kompanijama ravnopravno i nedskriminišuće okruženje.

(Danas)

Изборник